Tietosuojaseloste? Sivuston sisällön salaus? Usein kysyttyä.


Mihin tietosuojaselostetta tarvitaan? Kuka sitä vaatii?

Henkilötietolain pykälät 10§ ja 24§ vaativat rekisterinpitäjää laatimaan tietosuojaselosteen ja pitämään se kaikkien saatavilla.

Tietosuojaseloste on laajennettu rekisteriseloste, jossa lisäksi informoidaan rekisteröidyn oikeuksista.

Vuonna 1999 säädetty henkilötietolaki on olemassa mm. sen takia, että kuluttajalla on oikeus tietää miten hänestä kerätään tietoja ja mihin niitä käytetään. Esimerkiksi asiakasrekisteri, jota yleensä käytetään myös markkinointiin. Tietoja rekisteriin kertyy myös sivustolle asennetuista seurantaevästeistä (esim. Google Analytics). Tämä tiedonkeruu kanava tulee myös ilmoittaa sivustoa käyttävälle. On käyttäjän oikeus tietää myös lähetetäänkö hänen antamat tiedot täysin salaamattomana vai onko lähetys SSL-suojattu. Kaikki tämä käy ilmi tietosuojaselosteesta.

Lisätietoja:

Tietosuojavaltuutetun toimisto

 

Tietosuojaselostehan vaaditaan vain todella suosituilta ja isojen yritysten sivustoilta!

Laki on sama kaikille suosioon tai  yrityksen kokoon katsomatta.

 

Pitääkö sivustollani olla tietosuojaseloste jos..

Sivustollani on palautelomake?

Kyllä, jollei palautteita lähetetä täysin nimettömänä, eikä se tallennu mihinkään rekisteriin.

 

Sivustollani on yhteydenottolomake?

Yleensä yhteydenottolomakkeella kerätyt tiedot tallentuvat johonkin rekisteriin. Selosteessa kerrotaan myös lähetetäänkö tiedot salattuna vai ei. Tämä on oleellista mikäli tiedot ovat yksilöiviä. esim. etunimi sukunimi sähköposti ja puh numero.

 

Sivustollani on toimintoja, jotka vaativat rekisteröitymisen?

Kyllä. Tiedot rekisteröityneistä käyttäjistä muodostavat rekisterin ja niiden käyttötarkoitus tulee ilmoittaa palvelun käyttäjällä.

 

Sivustolleni on asennettu Google Analytics?

Kyllä. Analytics kerää käyttäjästä tietoa hänen tahtomattaan ja joissain tapauksissa näitä on käytetty markkinointiin ilman hyväksyntää.